2011. március 10., csütörtök

Arcápolási alaptermékek 1.

Régóta készülök már a blogom újraindítására. Ha valaki véletlenül rámtalál, és kedve támad egy kicsit visszafelé görgetni, akkor láthatja, hogy 2009körül rodott bejegyzéseket tartalmaz a blog. Főleg angolul. Nos, a blogolást már réges-régen elkezdtem, akkortájt, amikor itthon még nem volt divatja a beauty blogoknak. Aztán kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, de a mai napig rengeteg piszkozatként elmentett bejegyzés van a tarsolyomban, milliónyi termékfotóról nem is beszélve.

A mai napig megtalálható a neten egy blog, a kremmarka.blog.hu, amihez nem kis közöm van, alapító és társíró voltam, de ez egy hosszabb történet lenne. Itt rengeteg elméleti-kozmetikai-kémiai témájú bejegyzést olvashat aki akar, ha érdekel, akkor katt és mehet a böngészés.

Tehát, jöjjenek az alapok.

Alapvetően kombinált, t-zónában zsírosabb, miteszer-képződésre hajlamos, ugyanakkor rettentően vízhiányos és ennek tetejében baromi érzékeny bőröm van. (Ezt az állapotot szeborreának hívnak. Ha a linkre kattintasz bővebben is olvashatsz a bőrtípusokról, és a sajátodról is megtudhatsz egyet s mást.)

Ez egy olyan típusú bőrt takar, ami hajlamos zsírosodni, ugyanakkor némileg felgyorsult hámképződéssel jár, emiatt a bőr sokszor tűnhet vastagnak, száraznak, holott nem az (tehát nem zsírhiányos) csak száraz érzetű. Emiatt sokan kennek vastag, zsírosabb hidratálókat, de sajnos ez csak ront a helyzeten.
Annak ellenére kombinált a bőröm, hogy tablettát szedek, ami némiképp javít a bőröm állapotán - anélkül tocsogna a bőröm és valószínűleg folyamatosan szeborreás gyulladással küzdenék - főleg a két szemem közötti homloki részen. Ez a bőrön természetesen előforduló gombaféle túlszaporodása miatt van - imádja ugyanis az olajos környezetet, és irritál, pirosságot, hámló bőrfelületet okoz. 'Okos' bőrgyógyászok erre általában alkolholos szalicilavas oldatot szoktak adni, vagy szteroidot, de 1-2 sima termékkel, a bőr olajtermelésének mérsékelésével megoldható a probléma anélkül, hogy sokkolnánk a bőrt.

A kombinált bőrömet legjobban a rendszeres exfoliálással (hámlasztással, koptatással, radírozással) és folyamatos hidratálással tudom szépen és tisztán tartani.
((Bövebben a bőrápolásról itt: http://kremmarka.blog.hu/ , ehhez a bloghoz szintén elég sok közöm van.))

Jöjjenek tehát a jelenlegi kedvenc termékeim:

1. Clinians mandulasavas arctisztító gél: az eddigi legjobb arctisztító, amivel valaha is találkoztam. Mandulából nyert savat tartalmaz, ami egy nagyon finom, gyengéd hámlasztó, ugynevezett alfa-hidroxi-sav, azaz AHA. Az AHA-ról bővebben itt olvashatsz. Röviden annyit róla, hogy fantasztikus munkát végez a bőrfelszínen: a felesleges hámot leoldja, így fantasztikusan finom, tökéletesen tiszta érzetet ad a bőrnek. Ugyanakkor nem agresszív.

Minden bőrtípusra alkalmas, a legszárazabbtól, amiről gyengéden leszedi az száraz, hámló felső réteget, és ezzel szabad utat ad a finom, gazdag ápoló-hidratáló hatóanyagoknak, egészen a legzsírosabbig, amiről szintén leszedi a felesleget.

Nem tisztít túl, nem okoz vízhiányos érzetet (arra az érzésre gondolok, amikor az arctisztítás után az ember azt érzi, hogy ordít a bőre a krém után - na ez egyértelműen azt jelöli, hogy a tisztítónk 'túltisztít', ami hosszú távon csak rosszat tesz a bőrnek - ha ezt érezzük, váltsunk tisztítót!) finom, kellemes illata van. Ez az a termék, amit bárkinek is javasoltam, mindenki imádta. Ritka az ilyen.

Legjobb, ha az arcra felvitel előtt kicsit felhabosítjuk a kezünkben, mert ha közvetlenül az arcon oszlatjuk el, nem fog olyan finom és krémes habot adni, mintha előtte tennénk ugyanezt.
Az ára sem borzasztó, 1-2ezer forint között van, de már vagy egy éve nem vettem, ugyanis elég nagy készleteket halmoztam fel, amikor valamilyen akció volt a termékhez. Bizonyos patikákban kapható.

2. Bioderma Hydrabio radír - egy viszonylag sima, hidratáló arcradír.
Furcsa állaga van, kréme, ugyanakkor sűrű, és apró radírozó szemcsék vannak benne (vicces, de kicsit mint a libazsír). A szemcsék mesterséges mikroszemcsék, amelyek felülete teljesen kerek, így nem sérti fel az apró gyulladásokat, miteszereket, pattanáskezdeményeket, és ezzel nem fertőzi el a területet. A krémes állag mellett szalicilsavat (ami egy béha-hydroxi sav azaz BHA, bővebben itt: http://kremmarka.blog.hu/tags/bha) és alma-kivonatot is tartalmaz, ami valószínűleg gyümölcssavként szintén segíti az elhalt hám leoldását.

A szalicil-sav minden zsíros bőrű álma lehet, ugyanis ez az egyetlen hámlasztó összetevő, ami a bőr zsírján keresztül a pórusok belsejébe is képes bejutni, és erős gyulladáscsökkentő hatását ott bent is ki tudja fejteni, így mind a gyulladt pattanásokkal való közdelemben, mind a miteszerektől való megszabadulásban, mind pedig a bőr mikro-hámlasztásában segít.
Csak hogy felhívjam a figyelmet a szalicilsav szerepére, megemlíteném, hogy az Aspirin is a szalicilav egyik formája, méghozzá acetil-szalicilav (ez kevébé bántja a gyomrot,de ugyanazt a hatást fejti ki.)

A hydrabio radírt a T-zónámon kívülre, az arcomre szoktam használni, a T-vonalamba túl ok lenne.

3. Bioderma Sébium bőrradír - ezt a radírt használom a T-zónámban. Egy majdnem áttetsző, kicsit folyós bőrradír apró mikroszemcsékkel, amelyek a Hydrabio radírhoz hasonlóan műanyagok, így nem sértik fel a bőrt. Ez egy kombinált-zsíros bőrre való radírnál különösen fontos, hogy ne fertőződjön tovább egy-egy gyulladás területe. Ugyanakkor, mivel a radír glikolsavat is tartalmaz, ami szintén ún. AHA, nagyon gyulladt felületen nem is nagyon szükséges masszírozni, elég csak felvinni és várni, vagy nagyon óvatosan, minimális masszírozó mozdulatokkal eloszlatni. De mindeképpen 3-4-5 percig érdemes a bőrön hagyni.

4. Lancome Exfoliance Clarté bőrradír - ezt a radírt nagyjából 2-3 éve vettem, elég sokat kísérleteztem, így nem meglepő. Valahogy viszont megmaradt a szokásos termékeim mellett. Az állaga géles, apró kék és fehér szemcsékkel. A tisztító hatóanyagok mellett ananász és papaya kivonatot tartalmaz, ezek enzymatikus hámlasztók, képesek leoldani a felesleges hámot. Sok hasonló, papaya vagy ananász kivonatos termékkel találkoztam már, megfigyelésem szerint a Lancome a mai napig előszeretettel alkalmazza a tisztítóiban és a tonikjaiban ezeket a kivonatokat.
A problémám ezzel a tisztítóval, hogy annak ellenére, hogy normál bőrre való, mégis úgy érzem, hogy 'túltisztítja' a bőröm - utána húzódik, és ordít a krém, vagy hidratáló tonik után. É még így sem érzem olyan simának és puhának, mint a Bioderma radírok után. Összegészében nem egy rossz radír, csak valahogy soha nem ehhez nyúlok elsőként.

5. Bioderma Hydrabio hidratáló maszk - az általam valaha próbált legjobb hidratáló maszk. Mivel rettentően vízhiányos a bőröm, maszkok hadát próbáltam már, a gélestől krémesen át a textileig, a luxusmárkától a drogériáig. Ez inkább krémes, de könnyű állagú. Ha felkenem a bőrömre, képe teljesen beszívódni, nem hagy zsíros nyomot. Bár hallottam már róla jót is, roszat is, az én bőröm imádja.
A dobozon lévő leírás úgy ajánlja, hogy a megvétel után kb. egy héten keresztül naponta, azután csak heti 1-2 alkalommal érdemes felkenni. Ez az alkalmazás az én bőrömnek is tetszik.

6. és 7. -Bioderma Sébium mattító krémek - színtelen (6.) és színezett (7.)
Mindkét krém főleg a bőr mattítására lett kitalálva, tényleg mattítanak, és ami alegjobb bennük, hogy nem okoznak fokozott zsírtermelést hosszú távon, mint ahogy azt már mattító krémek hadával megtapasztaltam. Persze ez a két mattító sem tart örökké. Nagyban függ a zsírosodás mértékétől. Az én bőröm jelenlegi állapotában képes egész nap megakadályozni a fénylést, ugyanakkor ha nem szabályozzák a bőrömet a tabletta hormonjai, akkor nagyjából 5-6 órát birok ki fénylés nélkül (krém nélkül pedig nagyjából 1-2órát).

A színtelen géles, majdnem áttetsző állagú, szilikon-bázisú. Bár az én bőröm nem bírja túl jól a szilikonos krémeket, könnyen 'legurulnak' rólam - főleg ha túl sokat, vagy túl sok rétegben alkalmazom - ezt a mattítót nagyon szereti a bőröm. Jó sminkalap, tényleg mattít, és ami a legfontosabb, nem tartalmaz alkoholt vagy más irritáló összetevőt, ami aztán túlszárítaná a bőrt és fokozná az olajtermelést. A sima gélt szoktam fényvédő tetejére, hidratáló tetejére kenni, őt még alapozóval i keverem néha, szépen keveredik, nem áll össze mint azt néhány géles termék teszi ha krémmel keverem.

A színezett verzió már komplikáltabb - van egy kis furcsa illata, és világosnak tűnhet, de bedolgozva a bőrbe szépen idomul a bőr színéhez, de egész jól elfedi az apró pirosságot. Az hajlamosabb leperegni a bőrömről, nem szabad felvinni túl szilikonos alapra (pl. egy géles arckrém) és alapozóval sem ajánlatos keverni. Ami mondjuk nem is nagy érvágás, tekintve, hogy színezett.

//megjegyzés: a termékek saját tulajdonomat képzik, saját magamnak vásároltam őket, és a saját ízlésemet tükrözik. //

2 megjegyzés:

Frances írta...

Mindig nézem, hogy megírtad-e már a folytatást, nagyon várom! :)

bagaela írta...

De kedves, köszönöm, hogy figyelsz, de már megint ujradesignolásra készülök, szétszedem és ujratervezem az egészet, remélhetöleg 1-2 nap és ujraindulunk :)