2011. június 20., hétfő

Fényvédő - minek? - az unalmas elmélet


Akárhogy is nézzük, június van, lassan vége a vizsgaidőszakoknak és elkezdődik a fesztivál- és strandszezon, és ezzel együtt az erős uv-sugárzás is begyűrűzik a mindennapjainkba.

Az UV-sugárzásról pedig sokaknak jó esetben az azzal szembeni védekezés is eszünkbe juthat. És itt kezdődnek a problémák.

Kéne valami fényvédő. Kéne bizony. De milyen? Annyiféle napolaj és naptej van, szinte minden kozmetikai márkának van valami
fényvédője, SPF-megjelölések repkednek minden felé, és okosabbnál okosabb tanácsok ömlenek a tévétől kezdve a női portálokon át mindenhol.

De miben bízhatunk? Mi az, ami tényleg fontos, ha a napvédelemre gondolunk?
Mik azok az információk amelyek tényleg fontosak, ha nem szponzorál minket egy fényvédőt gyártó cég sem?
Először is, a D-vitamin.
"Ha erős fényvédőt használsz, akkor nem jutsz elég d-vitaminoz." - Ez úgy, ahogy van, hülyeség.
Ha csak napi pár percet sétálsz a nyílt utcán, ha rendesen táplálkozol és nem vagy lakto-ovo vegetáriánus, ha nem száműztél minden zsírt és olajat az értrendedből, ha nem ülsz egész nap sötét szobában számítógépes játékokat játszva és havi egyszer látod a napot, az akkor elég D-vitaminhoz jut a szervezeted, és nem fogsz angolkórtól szenvedni. Már csak azért is, mert sok ételt, táplálék kiegészítőt (főleg kálcium-pezsgőtablettát vagy tablettát) d.vitaminnal dúsítanak.

Úgyhogy ezt a vitát is le is zárhatjuk, az összes "'ha nem aszalódsz órákig a napon akkor meghalsz a D-vitamin hiánytól' -kör e-mail semmisnek tekintésével. Csendesen megsúgom, hogy ezek elindítói általában natúr- vagy bio-kozmetikai márkák, akik a saját, teljesen 'természetes', 'D-vitaminhoz juttató' fényvédőmárkájukat akarják népszerűsíteni.

Ne dőlj be.
Jöjjön egy kis földrajz és egy kis földrajz történelem, hogy megérthessük az alapokat.

A napból, ami a naprendszerünk alapja, sok-sok sugár indul el a föld felé. Ezek a sugarak rengeteg mindenre képesek: fényt adnak, amit látunk, energiát, amit újrahasznosíthatunk nem csak mi, hanem a nővények is, és ha ezen továbbmegyünk, megérlelik az gyümölcsöket és zöldségeket, ezzel táplálva minket.
Ehhez képest azt gondolom elbagatelizáljuk a napfény erejét.

Az a bizonyos légkőr rengeteg mindent kiszűr és ezért nagyon hálásak lehetünk neki.
Az UVC sugarakat teljes mértékben kiszűri a légkőr, ami nagyon jó hír, mivel ha nem így lenne, elég gyorsan eltűnnénk a föld felszínéről.

Az UVB-védelemre utal az SPF-védelem, lényegében ez okozza a leégést és a barnulást.
Fontosabb azonban az UVA-sugárzás, ami nem érezhető, nem égünk le tőle, viszont mélyen a bőrbe jut és károsítja a sejtjeinket. Az UVA-sugárzás erőssége is változik, de nem olyan jelentős mértékben, mint az UVB. Tehát ez egész évben hasonló erősséggel van jelen.


Apró, nem is látható dolog a sugárzás, mégis jellegzetes vízszintes ráncokat és
pigmentfoltokat fog eredményezni az
arcodon ha 40éves leszel. A sugarak ugyanis károsítják a bőr alján lévő kollagén és elaszin-láncokat, ezzel a tipikus 'szoláriumráncosságot' okozva.

A káros UV-sugarak sejtjeinkben található örökítőanyagot bántják és így előfordulhat, hogy ezek a sejtek már nem képesek regenerálódni, és új sejtek képzésekor a hibás örökítőanyagot öröklik tovább.

Tehát egy lusta, kicsit hibás sejt osztódik újra, ami csak egy kicsivel tér el az eredetitől - például ebből lesznek a pigmentfoltok, vagy egy sejt, ami képtelen elég, a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin előállítására - és ha továbbra se figyelünk erre, ebből lesznek a rákos sejtek és a bőrrák.

Ezt a folyamatot mi antioxidánsok (a, c, e-vitaminok, béta-karotin, likopin, és mindenféle egyéb) bevitelével, vagy a folyamat akadályozásával (fényvédő, ruha, sötét szoba) tudjuk befolyásolni.

Két dolgot tehetünk:

-szedhetünk antioxidánsokat vagy táplálkozhatunk nagyon antioxidáns dúsan (ami rettenően nehéz!) és ezzel belülről erősíthetjük a védelmünket.

-használhatunk jó fényvédőt, ami a tényleg védelmet nyújt a sugarak ellen. Ez nem egyszerű, viszont a saját helyzetünkön könnyíthetünk, ha tudatosan gondolkodunk.

(amit NE tegyünk:
-hagyjuk ki az 'oxigénes' termékeket, arckezeléseket, ásványvizet, mert nem békák vagyunk, hogy bőrlégzésünk legyen, hanem emberek, akik a tüdő felületén keresztül veszik fel az oxigént. Arról nem is beszélve, hogy az oxigén csak üzemanyag, és mi azt szépen elégetjük, felhasználjuk, szén-dioxidot és egyéb égésterméket képzünk. Mi értelme lenne az arcunkra kenni? )